Платформа за мобилните българи по света

Георги Лазаров

Професия

хирург

Година на раждане

1931 г.

Престой в чужбина

Балтимор (САЩ)

Организация

Фондация Свети Георги Победоносец

Активност за България

от 2000 г.

Снимки

Местоположение на проектите за България

Видео

ПРОИЗХОД

Георги Лазаров е роден в Пловдив през 1931 година. Учи във френския католически колеж „Свети Августин“ в града. Завършва като извънреден ученик по кларинет Пловдивското музикално училище. Учи медицина в Пловдив. В Клиниката по ортопедия в родния си град, където работи като асистент, основава отделение по хирургия на ръката.

ЖИВОТ В ЧУЖБИНА

Д-р Георги Лазаров е живее в Балтимор (САЩ) от 1972 година. Напуска България през 1970 година заедно със съпругата си, в рамките на кадровата подкрепа на тогавашното българско комунистическо правителство за режима на либийския диктатор Муамар Кадафи.

Работи една година като завеждащ ортопедично отделение в Бенгази (Либия), където българското правителство по традиция взима повече от 50% от заплатата му и от тази на съпругата му, „за да не станат капиталисти“. Семейство Лазарови успяват незабелязано да напуснат Либия на кораб и да достигнат Италия, след което през Франция достигнат до САЩ.

Георги Лазаров издържа с успех началните изпити и повтаря специализацията си в САЩ като ортопед, за да може да упражнява там професията си. Кандидатства и бива приет в университета „Джон Хопкинс“, благодарение и на факта, че българската хирургия на ръката по онова време, благодарение на светилата проф. Иван Матев и проф. Янаки Холевич, е била по-напреднала от тази в САЩ, а той самият е бил третият опитен български хирург на ръката.

Под ръководството на проф. Раймонд Къртис, Георги Лазаров става съосновател на Националния център за хирургия на ръката в САЩ (The Curtis National Hand Center) като четвърти или пети член на екипа на проф. Къртис. Има проведени около 10000 операции в кариерата си, над 100 операции по пришиване обратно на отрязани пръсти, с успеваемост над 90% и 6 операции по пришиване обратно на ръце, отрязани над китката. Поради сръчността на ръцете си счита себе си повече за практик („чакръкчия“), отколкото за интелектуалец.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ

През 1996 г. Георги Лазаров и първата му съпруга Христина Лазарова основават фондациите St. George Foundation в САЩ , и "Св. Георги Победоносец" в България, заедно с приятелите му д-р Цанко Димитров и Любен Комитов.

Дарителската им дейност за България е всеобхватна. В началото това са парични и материални помощи към детски домове, внасяне на лекарства и апаратура и подпомагане на български таланти със стипендии, за които дейности д-р Лазаров не дава подробности в нито една своя публична изява.

За две от областите на своята благотворителна дейност, д-р Георги Лазаров разказва открито:

  1. Създаване на паметници на ярки личности от съвременната българска история и обществено развитие.
    Финансирал е изграждането в Пловдив и София на 8 паметника, част от които преподаватели или възпитаници на френския колеж в Пловдив и хора, споделили общата съдба да станат жертви на комунистическия режим. Творец на всички паметници е скулпторът Данко Данков.
  2. Насърчаване създаването на оригинална нова българска симфонична и фолклорна музика, основана на уникалните български неравноделни ритми в такт „7/8“.

От 2001 до 2019 година в София и Пловдив се провеждат общо 19 конкурса за създаване на нова българска симфонична музика, които д-р Лазаров финансира с общо 190 000 долара награден фонд (10 000 долара на издание). Благодарение на меценатството на д-р Георги Лазаров, към 2017 година има създадени вече над 50 симфонични творби.

От 2007 до 2019 година в Чепеларе и в Благоевград се провеждат общо 8 конкурса за нова българска фолклорна музика, които д-р Георги Лазаров финансира с общо 80 000 лева награден фонд (10 000 лева на издание).

Освен за България, д-р Георги Лазаров, заедно с втората си съпруга Анна, е активен спомоществовател и на българската емигрантска общност в района на Вашингтон. На 11 май 2014 година, след 30 години планове и проекти, с тяхната финансова помощ се освещава църквата „Св. Георги“ в Балтимор.

Използвани източници

Избрани мисли