Платформа за мобилните българи по света

Илия Божилов

Професия

ръководител въздушно движение

Година на раждане

1977 г.

Престой в чужбина

Маастрихт (Нидерландия)

Организация

Фондация "Чичо"

Активност за България

от 2011 г.

Снимки

Местоположение на проектите за България

Видео

ПРОИЗХОД

Илия Божилов е роден в София през 1977 година.

Завършва задочно Oxford Brookes University в Южна Африка.

ЖИВОТ В ЧУЖБИНА

От 2000 година работи като ръководител полети в Eurocontrol, в централата им в Маастрихт. 

От 2014 година, заедно с българското студентско дружество в Маастрихт, Илия Божилов участва активно като изборен доброволец в организацията и провеждането в чужбина на български избори и референдуми. Една от малкото, ако не и единствената изборна секция извън България, която се намира в хола на частен дом, е изборната секция в дома на Илия Божилов. 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ

Един филм, една обиколка, една равносметка

Първоначалния импулс за начало на благотворителната дейност за България на Илия Божилов поставя един филм, който по информация на "Обичаме България" е довел до същия ефект при поне още двама граждански активни мобилни българи по света. Но за тях ще разкажем по-късно.

Илия описва първоначалния етап на дейността си за България по следния начин:

Преди около десетина години случайно попаднах на филма за сирачетата от Могилино на Кейт Блюет, една много известна английска журналистка. Не можах да повярвам на очите си, че това наистина съществува. Стори ми се малко като фантасмагория от екрана. Реших да отида и да проверя сам, дали е така и дали това, което видяхме всички в този филм, има нещо общо с истината. За съжаление се оказа, че има места в България, които много приличаха на Могилино. Могилино вече беше затворено директно след излъчването на този филм, но имаше и други подобни места.

След обиколката ми в България направих една равносметка, с кои от хората, които срещнах - директори на тези институции и други организации, като "Самаряни" в Стара Загора или дом "Слънчице"  на Бистра Ботева от Горски Сеновец  - мога да работя и да градим дългосрочни взаимоотношения, основани на доверие един към друг. Много е важно в тази сфера човек да има доверие, тъй като става въпрос за доста пари, които се прехвърлят напред-назад.

Целта ми беше с учредяването на тази фондация (бел. ред. Фондация "Чичо"), нито едно евро да не потъва някъде и да няма отчетност за него.

Фондация "Чичо"?

Нарекох фондацията "Чичо". Защото нали чичото е най- близкият човек на всеки сирак?

Създадохме я през 2008 година. От тогава до сега аз и малкият ми екип сме събрали чрез кампании и дарения най-вече на приятели и колеги от Холандия над 250 000€. От тях нито 1 цент не е пропилян, всички пари са похарчени само и единствено за проекта ни "Баба и внуче".  В него обучени жени, главно пенсионерки, се грижат ежедневно за изоставени деца със специални нужди в с. Горски Сеновец и в Стара Загора, където си партнираме със "Самаряни" вече нас 10 години.

Използвани източници

Избрани мисли