Платформа за мобилните българи по света

Красимира Димова

Професия

терапевт

Година на раждане

1948 г.

Престой в чужбина

Санкт Якоб им Розентал (Австрия)

Организация

Фондация „Априлци – социални проекти”

Активност за България

от 1997 г.

Снимки

Местоположение на проектите за България

Видео

ПРОИЗХОД

Красимира Димова е родена в Априлци, в махала Глоговица. 

Завършва немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години работи като журналист и преподавател по немски език в Русе. През 1991 г. става представител за България на австрийския строителен предприемач Роберт Рогнер (построил комплекса Дюни).

ЖИВОТ В ЧУЖБИНА

След необичаен здравословен инцидент, лекарите откриват в нея лечителски способности. Няколко години е изследвана в различни клиники, вкючително австрийски. От 1996 г. живее и работи в село Санкт Якоб, Каринтия, Австрия, където има частен терапевтичен кабинет. През 2017 година спира да работи, поради здравословни причини, и изцяло се посвещава на социалните си проекти в България.

Междувременно написва първата си книга „Портрети на кокичета. Разказите на една лечителка, полагаща ръце“. Книгата излиза в Австрия през 2017 г. и за две години е преиздадена четири пъти.

През 2010 г. Красимира Димова получава в Австрия годишната награда за принос в защита на правата на човека. През 2011 г. област Каринтия ѝ връчва награда за човечност. От 1998 г. е почетен гражданин на град Априлци.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ: ЕДИН МАЩАБЕН СОЦИАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕТО НА АПРИЛЦИ

Красимира Димова помага на град Априлци от 1997 г. – в началото като частно лице, а през 2005 г. основава фондация „Априлци”, подкрепена от католическия свещеник Юрий Бух и бизнесмена Херберт Кордт. Благотворителната дейност на фондацията е насочена почти изцяло към хората в нейното родно място Априлци, и специално към следните групи:

  • възрастните хора и техните специфични нужди от прясна, питателна и по възможност топла храна, медицински грижи и услуги, грижи за битови нужди и не на последно място - човешко внимание и уважение. За тях Красимира Димова създава дом за стари хора „Ганка и Георги Събчеви”, кухня за топла храна и проекта „Ти не си сам”, който се грижи за около сто души от най-отдалечените махали
  • хората с увреждания: за тях допринася за създаването на дневен център
  • самотни майки с деца
  • младите хора, които живеят и учат в Априлци. За тях тя създава подходящи условия за подслон, учебен процес, кариерно развитие. Създава и детски духов оркестър, като доставя инструментите и поема хонорара на преподавателите.

Красимира Димова отделя внимание и на поддържането и възстановяването на православните храмове в Априлци - манастира "Св. Троица" и църквата "Св. Георги Победоносец".

За Красимира Димова е важна ценностната промяна на хората в Априлци. С проекта си „Лицето на Априлци” тя години наред работи за възстановяване и изграждане на тяхното човешко достойнство, самочувствие и самоуважение. Дългосрочният плод от нейната дейност е създаването на солидарна и граждански активна местна общност в Априлци.

Дейността на Красимира Димова представлява един мащабен социален план за развитие на родното й място Априлци. За осъществяване на този план тя и нейните близки съмишленици, основатели на фондация "Априлци", мобилизират огромни по обхват ресурси на впечатляваща палитра от партньори:

  • хората от енорията в Санкт Якоб им Розентал и техния пастор Юрий Бух, един от съоснователите на фондация "Априлци"
  • австрийски бизнесмени като д-р Herbert Cordt (също съосновател на фондация "Априлци") и австрийски фирми като Robert Wolte & Partner, дружество „Klassik in Klagenfurt” и Bad Blumau
  • австрийски публични организации като областна болница Wolfsberg и и централно управление на противопожарна охрана, Каринтия
  • хора на изкуството – световноизвестната певица Бернарда Финк – мецосопран, Маркос Финк – бас-баритон, италианският пианист Винченцо Малтемпо, известните австрийски художници Валентин Оман и Бернд Светник, словенската певица Звездана Новакович
  • бизнесмени и благотворителни организации от други страни като фондация Inter-assist от Швейцария и Peter Frick (Hoval, Лихтенщайн)
  • бизнеси в България като Мобилтел, Сименс, Била, застахователна компания Уника, кабелна телевизия "Априлци" и галерия "Париж" в София

Използвани източници

Избрани мисли